Aerisirea caloriferelor reprezintă o etapă importantă pentru buna funcționare a sistemului de încălzire în sezonul rece. Operațiunea de aerisire a caloriferelor nu este complicată și poate fi efectuată chiar de dumneavoastră, urmând pașii necesari.

Află în cele ce urmează când este necesară și când e recomandat să facem în mod corect aerisirea caloriferelor, ce etape trebuie parcurse și ce avantaje aduce.

Când și de ce trebuie făcută aerisirea caloriferelor

De regulă, aerisirea caloriferelor trebuie făcută anual înainte de sezonul rece, la câteva zile după ce instalația de încălzire a fost a fost pornita, dacă este vorba de sisteme proprii de încălzire. În cazul caloriferelor racordate la sistemul de termoficare centralizat, aerisirea caloriferelor se poate face în momentul încărcării sistemului cu agent, când au loc probe la sistemul de încălzire.

Totuși, aerisirea caloriferelor poate fi efectuată și mai târziu sau la nevoie, atunci când apar semne că acestea nu mai funcționează corespunzător:

  • Caloriferul se încălzește parțial și există porțiuni reci pe suprafața lui. De exemplu, caloriferul încălzește doar sus și este rece jos. Motivul pentru care se întâmplă acest lucru este legat de bulele de aer ce rămân în calorifer și care nu permit încălzirea în mod uniform deoarece, pe timpul verii, apa nu a mai circulat prin instalație. Ca urmare, încăperile nu mai sunt încălzite la capacitate maximă.
  • Apar zgomote în interiorul caloriferelor din cauza aerului care nu a fost eliminat. Zgomotele sunt asemănătoare cu apa bolborosind.
  • Au fost făcute recent reparații la centrala termica, fapt ce duce la scăderea presiunii și, în consecință, la funcționarea deficitară a sistemului de încălzire.

Atunci când apar situațiile menționate mai sus, aerisirea caloriferelor este esențială pentru funcționarea eficientă a instalației de încălzire. Aerul se poate acumula în interiorul caloriferului de-a lungul circuitului apei, care pătrunde în calorifer prin țeava de tur din partea superioară și este evacuată prin țeava de retur din partea inferioară. Odată ce aerul se acumulează, caloriferul nu se încălzește uniform deoarece nu permite apei să circule corect și prin tot caloriferul, afectând fluxul de agent termic.

Operațiunea de aerisire a caloriferelor este cu atât mai necesară odată ce vine sezonul rece deoarece, pe timpul verii, apa din instalația de încălzire poate să se piardă prin îmbinări, chiar dacă nu se vede cu ochiul liber. În locul apei pierdute va rămâne aer, care împiedică buna funcționare a instalației de încălzire. Agentul termic nu va circula prin tot interiorul caloriferului, iar acesta se va încălzi parțial sau deloc.

În afară de faptul că aerisirea caloriferelor ajută la buna funcționare a acestora, unul dintre principalele beneficii este legat de utilitatea economică. Mai exact, dacă există probleme și caloriferul nu se încălzește uniform, atunci acesta va trebui să funcționeze mai mult timp pentru a încălzi încăperile, iar factura la utilități va crește. Odată ce acestea au fost aerisite, agentul termic va circula prin tot caloriferul și încăperile se vor încălzi rapid.

caloriferul nu incalzeste

Cum se aerisesc caloriferele din fontă, oțel sau aluminiu

Aerisirea se face indiferent de tipul materialelor din care sunt confecționate caloriferele, fie că sunt din fontă, oțel sau aluminiu. Acestea au același principiu de funcționare, iar dacă au fost efectuate reparații sau se apropie sezonul rece, aerisirea este absolut necesară. Trebuie menționat că există totuși mai multe tipuri de aerisire a caloriferelor în funcție de instalațiile de încălzire la care sunt conectate acestea, cu centrală termică individuală, sistem de încăzlire centralizat și fără aerisitor.

Cum aerisești caloriferele cu centrală termică proprie

Aerisirea caloriferelor este o operațiune ce poate fi făcută cu ușurință, respectând pașii necesari pentru o aerisire corectă și eficientă. Înainte să te apuci de treabă trebuie să te asiguri că ai la îndemână instrumentele necesare, precum șurubelniță, chei pentru robineții caloriferelor (tur și retur) și un vas pentru colectarea apei.

Iată cum se face aerisirea caloriferelor:

  • Oprește centrala termică – în cazul în care deții centrală proprie. Apoi trebuie încărcată instalația până când presiunea de la nivelul caloriferelor (când sunt reci) să fie peste 1,5 bar. Centrala poate fi aerisită cu ajutorul aerisitorului automat.
  • Oprește robineții tur și retur – mai întâi trebuie închis robinetul tur (superior), ca să nu crească presiunea în calorifer, apoi robinetul retur (inferior). Închiderea robineților oprește alimentarea cu apă. Dacă sunt robineți cu cap termostat, aceștia pot fi opriți urmărind gradația.
  • Așază sub calorifer (sub ștuțul aerisitorului) un vas pentru colectarea apei care va fi evacuată în timpul procesului de aerisire.
  • Deschide robinetul de aerisire folosind cheia sau o șurubelniță. În acest moment apa va începe să iasă din calorifer, inițial cu întreruperi deoarece iese împreună cu aerul.
  • Deschide treptat și robinetul de retur, atunci când apa începe să curgă cu aer, pentru a elibera presiunea din calorifer. Vei ști că aerul a fost eliberat în totalitate în momentul când apa va curge lin.
  • Închide robinetul de aerisire în momentul în care apa curge lin pentru a echilibra presiunea. Deschide apoi și robinetul de tur la maximum. În acest moment aerisirea caloriferului este făcută și poți trece la etapa de testare.
cum se aerisesc caloriferele

Pentru a verifica dacă aerisirea caloriferelor a fost făcută în mod corect trebuie să pornești centrala termică. Trebuie să verifici dacă există scurgeri de apă din calorifere, dacă se încălzesc în mod uniform și dacă există presiunea optimă în sistem prin adăugarea de apă rece în acesta prin robinetul de umplere al centralei. Presiunea apei trebuie să fie la 1,5 bari când centrala termică este oprită.

Cum aerisești caloriferele de la sistemul de încălzire centralizat

Așa cum am menționat mai sus, procesul de aerisire depinde de instalațiile de încălzire, mai exact, dacă sunt în sistem propriu sau centralizat. Cu alte cuvinte, dacă există centrală termică proprie în locuință sau comună pentru mai multe apartamente sau blocuri.

Dacă este vorba de calorifere legate la un sistem de încălzire centralizat, această operațiune ajută radiatoarele să funcționeze la capacitate maximă. Există două variante pentru a realiza aerisirea: de către administratorul sau responsabilul blocului prin deschiderea robineților de la capătul coloanei sau poate fi făcută o solicitare la furnizorul de agent termic, urmând ca persoana care a solicitat acest serviciu să suporte costurile aferente.

Cum aerisești caloriferele fără aerisitor

Există și situații când, în cazul caloriferelor care sunt legate la sistemul de încălzire centralizat, să nu existe aerisitor, cum sunt caloriferele vechi, din fontă. Și în cazul acesta trebuie făcută o solicitare la furnizorul de agent termic și administrație, însă costurile sunt destul de mari. Chiar dacă procedura este asemănătoare cu cea detaliată mai sus, consumul de apă este ridicat.

Totuși, dacă este vorba de un singur calorifer care nu se încălzește uniform, poți apela la următoarea soluție. Înfășoară o cârpă în jurul piuliței olandeze și slăbește-o. Cârpa va colecta apa care este evacuată din calorifer. Odată ce iese aerul, poți strânge la loc piulița.

Aerisirea caloriferelor este operațiunea care nu doar că ajută la buna funcționare a sistemului de încălzire, ci și la obținerea unui randament mai bun. Cu alte cuvinte, caloriferele aerisite consumă mai puțin, iar costurile pentru încălzirea locuinței scad. Iar dacă sunt aerisite în mod constant, crește și durata de viață a acestora.